Blog

Slijtage in de wervelkolom

Met slijtage in de wervelkolom wordt het proces bedoeld dat zorgt voor een geleidelijke -en vaak versnellende- verslechtering van de wervelkolom. Dit proces komt voort uit een langdurige, verkeerde stand van de wervels en uit zenuwirritaties – veroorzaakt door een slechte lichaamshouding of levensstijl, maar ook blessures. De ruimte tussen wervels vermindert steeds sneller en gewrichtsoppervlakten beschadigen.

 

“Het slijtageproces van de wervelkolom is te vergelijken met het slijten van autobanden als ze niet juist uitgelijnd en gebalanceerd zijn.”

 

Om het slijtageproces van de gewrichten te stabiliseren, slaat het lichaam calcium op in de uiteinden van de botten. Dit zorgt voor ongelijkmatige gewrichtsoppervlakten en botuitsteeksels (osteofyten). Hoewel altijd aangenomen werd dat ouder worden verantwoordelijk was voor het slijtageproces van de wervelkolom, wijst recent onderzoek een andere oorzaak aan. Volgens het Anatomico-Roentgenographic Studies of the Spine varieert frequentie wat slijtage betreft in delen van de nek. De vijfde en zesde halswervels zijn het vaakst betrokken in het proces. Hierdoor wordt de zevende halswervel ook aangetast. De tweede en derde halswervels worden het minst vaak aangetast.

 

“De voornaamste oorzaak van slijtage in de wervelkolom is abnormale belasting.”

 

Het onderzoek, waar boven naar verwezen wordt, vergeleek F-16 piloten met piloten die niet in een F-16 vliegen – en daarom geen extreme G-krachten op de nekwervels ervaren. 316 piloten werden onderzocht waarvan 188 F-16 piloten en 128 andere piloten. Van alle piloten werden röntgenfoto’s gemaakt en met elkaar vergeleken. Na zes jaar werden er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt. De verschillen in de ontwikkelingen waren significant: in de groep F-16 piloten werden veel meer botuitsteeksels aangetroffen rond de vijfde halswervel. Ook gewrichtsontstekingen (artritis) kwamen veel meer voor dan in de niet F-16 groep. De conclusie van het onderzoek is derhalve dat abnormale belasting op de wervelkolom slijtage veroorzaakt.

 

slijtage autobanden