Blog

Hoofdpijn en de wervelkolom

Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht die heel veel verschillende oorzaken kan hebben. Twintig procent van alle Nederlanders heeft er minstens één keer in de week last van. 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben migraine. Er zijn verschillende typen pijn. Kloppende, stekende, bonkende, zeurende of vervelende hoofdpijn. Het type pijn en de intensiteit ervan varieert per soort hoofdpijn. Drie veel voorkomende soorten zijn: spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

 

Hoe ontstaat het?

Hoofdpijn kan ontstaan door een verhoogde spierspanning in je hoofd, nek of schouders. In dit geval spreek je van spanningshoofdpijn. Soms wordt hoofdpijn veroorzaakt door spastische bewegingen in de bloedvaten die rondom de hersenen lopen. Dit noem je migraine. Het zou kunnen dat de vijfde hersenzenuw een rol speelt bij het ontstaan van clusterhoofdpijn, dit is echter niet aangetoond.

 

De link met de wervelkolom

Onderzoek wijst echter uit dat hoofdpijn het vaakst veroorzaakt wordt door een probleem in het nek gedeelte van de wervelkolom. Een nekwervel die uit positie is geraakt zorgt in dat geval voor pijn in het hoofd. Zo’n ontwrichting in de wervelkolom wordt een vertebrale subluxatie genoemd. De wervel irriteert de zenuw en dat zorgt voor overmatige spierspanning.

 

Meer dan 70% van alle hoofdpijn komt voort uit een probleem in het nek gedeelte van de wervelkolom.

 

Hoofdpijn ontstaat vaak in de wervelkolom