Blog

Flexibiliteit van de wervelkolom

Het menselijk lichaam is een verbluffende verzameling van onderdelen die met elkaar verbonden zijn. Het lichaam is ontwikkeld om totaal zelfvoorzienend te zijn en om zichzelf te kunnen herstellen.

We zijn geneigd om te denken dat we gaan herstellen als we een bot gebroken hebben of als we ons bijvoorbeeld gesneden hebben, maar in feite is herstellen een voortdurend proces van het vervangen van oude lichaamscellen door nieuwe. Bijvoorbeeld: 100 miljard rode bloedcellen worden dagelijks vervangen door nieuwe – terwijl er 1 biljoen cellen in beweging zijn.

Het lichaam analyseert voortdurend wat er zich zoal afspeelt in het lichaam – maar ook er buiten. Noodzakelijke aanpassingen worden gedaan.

Zorg voor uw wervelkolomOuder worden kan het beste omschreven worden als: het geleidelijke verlies van het lichamelijk vermogen om zich aan te passen aan de omgeving. Ouder worden is daarentegen niet slechts het effect van tijd op het lichaam maar hangt ook af van de abnormale stress waaraan we onszelf blootstellen. Onder het laatste valt onder meer passiviteit, milieuvervuiling, zenuwstress en een slechte lichaamshouding.

Het lichaam is ontwikkeld om te bewegen. De mechanisering in de huidige economische tijd zorgt er voor dat lichamelijke arbeid afneemt omdat computers dit vervangen. Kortom: we bewegen te weinig.

Misbruik van het lichaam is dodelijk. Het leidt tot zwakke spieren, stijve gewrichten en lage energieniveau’s. Wist u dat meer mensen overlijden aan een een passieve levensstijl dan aan roken?

Zonder lichaamsbeweging kunt u niet gezond blijven. Bloedcellen die moeite hebben met verplaatsen, kunnen geen zuurstof vervoeren. Longen die niet bewegen kunnen niet ademen en een hart dat niet beweegt, kan geen bloed rondpompen.

Tenslotte, als uw wervelkolom zich niet normaal kan bewegen dan krijgen uw gewrichten niet genoeg voedingsstoffen om het in het dagelijkse leven uit te kunnen houden en krijgen uw hersenen een zware dobber aan het doen wat ze moeten doen. Denk maar na.