Blog

Chiropractie effectief bij scoliose

Chiropractie zorgt voor pijnvermindering bij scoliose

 

De niet-medische term voor scoliose, een kromme rug, maakt in één klap duidelijk wat een scoliose is. Bij een scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd.

 

Chiropractie en Scoliose

chiropractie en scolioseAan een onderzoek -uitgevoerd in 2011- namen 28 volwassenen deel die lijden aan scoliose. De patiënten volgden een twee jaar durend chiropractisch herstelprogramma. Het programma bevatte oefeningen en activiteiten die zorgen voor een betere verdeling van het lichaamsgewicht. Oefeningen en activiteiten waren ontworpen om de kromming in de wervelkolom te verminderen.

De eerste zes maanden werden de oefeningen verricht in een chiropractiepraktijk. Gedurende het restant van het onderzoek werden de oefeningen thuis verricht. Na zes maanden werd er al tot 40% minder pijn gevoeld. Bij de overgrote meerderheid van deelnemers bleek de kromming ook verminderd. Deze vermindering leidde bijvoorbeeld tot beter kunnen ademhalen – iets dat vaak moeilijker wordt naarmate een scoliose patiënt ouder wordt.

 

Het niet-behandelen van scoliose zorgt voor een versnelde verkromming van de wervelkolom. Uiteindelijk kunnen zenuwen bekneld komen te zitten waardoor nog meer pijn zal ontstaan.

 

Subtiele, efficiënte aanpassingen van de wervelkolom, in combinatie met oefeningen, verminderen zenuwdruk en dragen bij aan een rechtere rug. In onze praktijk in Geldermalsen behandelen we wekelijks patiënten die lijden aan scoliose. Wilt u weten of onze methodieken ook voor u geschikt zijn? Maak een afspraak voor een onderzoek. Bel (0345) 623 660.

 

Bron: “Morningstar, MW. Outcomes for adult scoliosis patients receiving chiropractic rehabilitation: a 24-month retrospective analysis. Journal of Chiropractic Medicine. 2011;10:179-184